zondag 30 januari 2011

Risotto met oude kaas, komijn en gestoofde groente


Vandaag iets meer dan een gewone risotto.  Hier heb je een recept geïnspireerd op de bekende Hollandse smaakcombinatie van oude kaas en komijn. De risotto wordt geserveerd met een heerlijk mengsel van gestoofde uitjes, sjalotjes en kastanjechampignons. 
Paola’s tip:
*Start ongeveer 20 minuten voordat je aan de risotto begint met het maken van de gestoofde groente . 

Voor 4 personen 
2 el olijfolie
klontje boter
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
2 tl komijnzaad, vers gemalen in de vijzel
2 teentjes knoflook, geperst
350 g risottorijst
150 ml droge witte wijn
1, 5 L hete groente- of kippenbouillon van de allerbeste kwaliteit
60 g vers geraspte oude kaas
20 g boter
zout en vers gemalen peper naar smaak
 
Voor de gestoofde groente 
1 el olijfolie
klontje boter
200 g rode uien, doormidden gesneden en elke helft in ringetjes gesneden
150 g sjalotjes, in ringetjes gesneden
mespunt suiker
zout en versgemalen peper, naar smaak
2 el droge witte wijn
250 g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
gehakte peterselie, om te bestrooien 
  1. Begin met het maken van de gestoofde groente. Verhit de olie en boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uitjes en de sjalotjes toe en breng op smaak met de suiker, het zout en de peper. Laat dit in een gesloten pan langzaam 25 minuten koken.
  2. Voeg de wijn en de champignons toe. Laat alles nog 10 minuten zachtjes meekoken. Houd de groente warm op een heel laag pitje.
  3. Om de risotto te maken verhit je de olie en boter in een diepe pan met dikke bodem. Voeg bleekselderij, sjalotjes en knoflook toe en laat dit 8 minuten op een laag vuur zachtjes glazig worden.
  4. Zet het vuur hoog en voeg de rijst toe met een beetje zout, peper en de vers gemalen komijn. Roer de rijst goed door zodat alle korrels bedekt worden met een laagje olie. 
  5. Voeg de wijn toe, zet het vuur laag en blijf roeren totdat alle wijn is opgenomen door de rijst. 
  6. Voeg de bouillon in kleine beetjes toe (gebruik een soeplepel) en blijf steeds roeren. Voeg pas meer bouillon toe als het laatste beetje helemaal door de rijst is geabsorbeerd.
  7. Proef een rijstkorreltje na ongeveer 15 minuten, maar meestal duurt het 20 minuten voordat de rijst precies goed is. De rijst moet zacht zijn maar nog een beetje beet hebben. Als dat nog niet het geval is, voeg meer bouillon toe en roer goed in de rijst. Proef de rijst weer na een paar minuten. 
  8. Voeg, zodra de rijst gaar is, de oude kaas en boter toe, roer de risotto, zet de pan van het vuur en laat de risotto 3 minuten rusten.
  9. Serveer de risotto met de uitjes en de champignons. Bestrooi met de gehakte peterselie.

zaterdag 29 januari 2011

Bananenbrood met walnoten



Een van de meest verleidelijke geuren is de geur van zelfgebakken bananenbrood. Hiervoor gebruik ik het liefst Crème Fraîche d’Insigny uit Normandië.  Meer lezen over dit goddelijke spul? Klik hier. Mijn bananenbrood proeven?  Probeer het volgende recept.

Voor 10 plakjes 
200 g crème fraîche 
75 g zachte boter
150 g rietsuiker
2 eieren
2 overrijpe bananen, geprakt
1 tl vanille extract
250 g patentbloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bicarbonaat
1 tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen nootmuskaat
snufje zout
100 g walnoten, grof gehakt 
50 g hazelnoten, grof gehakt
  1. Verwarm oven op 180°C voor. Bekleed een cakeblik van 25 x 10 cm met bakpapier.
  2. Klop de crème fraîche, boter en suiker in een grote kom. Voeg de eieren, bananen en het vanille extract toe en klop nogmaals.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder, bicarbonaat, kaneel, nootmuskaat en zout over de kom. Voeg de noten toe.
  4. Spatel alles door elkaar (gebruik hiervoor een houten lepel). Doe het beslag in het cakeblik en bak het brood 55-60 minuten of tot een saté-prikker er schoon uitkomt. Op een rek laten afkoelen alvorens het in plakjes te snijden.

woensdag 26 januari 2011

Verfijnde chocolade-lavendelkoekjes


Deze koekjes zijn knapperig, licht geurig en erg verfijnd. Ze zijn zeer geschikt als onderdeel van een 'dainty' Engelse high tea, of misschien in glinsterend papier verpakt, als leuk eetbaar cadeautje.
Paola’s Tips:
*Het is heel belangrijk dat je onbespoten lavendelbloemen gebruikt die geschikt zijn voor consumptie. Deze zijn te koop bij kruidenierswinkels en bij sommige natuurvoedingswinkels.
*Probeer een beetje gedroogde lavendel in je lievelings zandkoekjes recept. 
Voor ongeveer 50 koekjes
200 g zeer fijne tafelsuiker
225 g zachte boter
1 ei, geklutst
1 el gedroogde lavendelbloemen
220 g zelfrijzend bakmeel
2 el cacaopoeder

  1. Oven op 180°C voorverwarmen en een bakplaat met bakpapier bekleden.
  2. Boter en suiker met een stand- of handmixer (met garde) romig kloppen. Ei toevoegen terwijl je blijft kloppen. 
  3. Klop eerst de lavendelbloemen door het boter/suiker/ei mengsel heen (terwijl de mixer aan het werk blijft). Voeg daarna de bloem, cacaopoeder en zout toe op dezelfde manier.
  4. Doe kleine, dikke bergjes deeg van ongeveer een opgehoopt theelepeltje op de bakplaat en maak ze iets plat. Doe dit met een tussenruimte op de bakplaat van ongeveer 3 cm. Ze spreiden behoorlijk uit tijdens het bakken!
  5. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten en leg ze daarna heel voorzichtig op een rek om af te koelen. De koekjes zijn zacht als ze uit de oven komen, maar worden lekker knapperig tijdens het afkoelen.


maandag 24 januari 2011

Le Puy Linzenschotel


Toen ik in de zomer van 2008 naar het Franse stadje Le Puy-en-Velay ging, had ik maar één gedachte in mijn hoofd- linzen! En niet de normale, alledaagse bruine linzen, maar lentilles du puy
De koning der linzen!

Lentilles du puy zijn kleine, donkergroene linzen die geproduceerd worden in deze regio van Frankrijk. Sinds 1996 hebben de linzen de A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée) benaming gekregen, wat betekent dat er strenge productievoorwaarden aan het product verbonden zitten. De linzen worden zeer gewaardeerd om hun lichte, nootachtige smaak. Je kan ze in allerlei salades verwerken omdat ze tijdens het koken hun vorm behouden, maar ik vind ze vooral lekker in deze stoofpot die ik serveer met een paar kruidige Merguez worstjes.
Paola’s tips:
*Naast de befaamde linzen, was er veel meer te ontdekken in dit schitterende middeleeuwse stadje. En dat werd duidelijk zelfs voordat wij de stad binnenreden. In de verte zagen we een Mariabeeld dat hoog over de stad de wacht leek te houden- een imposant gezicht dat we heel graag van dichtbij wilden bekijken. 
*Puy linzen zijn te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Ze worden soms Dupuis linzen genoemd.
*Bij dit gerecht gebruik ik de pikante Noord-Afrikaanse Merguez worstjes die te koop zijn bij de meeste biologische slagers. Mocht je geen Merguez worstjes kunnen krijgen, gebruik dan dunne chipolataworstjes.
*Voor een vegetarische variatie: Gebruik gegrilde halloumi in plaats van de worstjes. Gril dikke plakken halloumi in 3-4 minuten goudbruin en serveer over de linzen. 

Le Puy Linzenschotel
Voor 4 personen


3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
3 bospeentjes
2 stengels bleekselderij
2 el olijfolie
325 g Puy linzen, goed gewassen en eventuele steentjes verwijderd
400 ml water
350 ml rode wijn
1 tl Provençaalse kruiden
2 laurierblaadjes, vers of gedroogd
zout en peper naar smaak
4-6 dunne Merguez worstjes, of dunne chipolataworstjes
peterselie, voor de garnering 

Voor de vinaigrette:
3 el extra vergine olijfolie
1 el rode wijn azijn
1 tl Dijon mosterd

  1. Hak de sjalotjes, knoflook, bospeentjes en bleekselderij heel fijn. Als je een keukenmachine hebt, gaat dat natuurlijk veel makkelijker. Snij in dat geval alles in grove stukken, doe ze in de kom van de keukenmachine en laat het apparaat zijn werk doen.
  2. Verhit een eetlepel van de olie in een pan met zware bodem. Bak de groente in vijf minuten op een laag vuur zonder te verkleuren.
  3. Voeg de andere eetlepel olie toe, draai het vuur iets hoger en voeg de linzen toe. Roer de linzen door de groente en voeg daarna het water, de wijn, de kruiden, de laurierblaadjes en zout en peper naar smaak toe. Laat dit aan de kook komen en zet daarna het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de linzen 30 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
  4. Haal het deksel van de pan af, draai het vuur iets hoger (middelmatig) en laat de linzen nog 10-12 minuten koken terwijl je begint met het grillen van de worstjes.
  5. Verhit de grillpan en wrijf de worstjes goed in met een beetje olijfolie. Grill de worstjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10-12 minuten.
  6. Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor in een klein kommetje te klutsen. Voeg de dressing aan de warme linzen toe en schep alles goed om. Proef en voeg nog zout en peper toe als dat nodig is.
  7. Leg de worstjes op de linzenschotel, strooi de peterselie erover en serveer het gerecht met vers brood en een salade.