donderdag 23 december 2010

Pompoenbrood met chocoladestukjes



Dit recept bedacht ik na het bakken van een klassieke pompoentaart (pumpkin pie) vorig jaar voor Thanksgiving. Ik had wat gekookte pompoenpuree over en wilde iets maken om bij de koffie te serveren.
De zoete, aardse smaak van pompoen vormt een perfect contrast met de bittere smaak van de pure chocolade. Het brood is dankzij de pompoenpuree ook lekker smeuïg. 
Paola’s tips:
*Ik noem dit dessert ‘brood’, maar in feite is het een soort cake. Vergelijk het bijvoorbeeld met bananenbrood, wat ook geen brood is! In tegenstelling tot mijn bananenbrood, geef ik mijn pompoenbrood liever bij de koffie of als dessert.
*Pompoenpuree maak je als volgt: Snij een pompoen van ongeveer 800 g in vieren, verwijder de zaadjes en vliesjes en doe de pompoenstukken in een met bakpapier bekleed schaaltje. Laat de pompoen in een voorverwarmde oven van 180°C 40-50 minuten bakken, of tot het vruchtvlees heel zacht is. Laat de pompoen volledig afkoelen alvorens het vruchtvlees met een lepel eruit te scheppen. Doe het vruchtvlees in een kom en pureer het met behulp van een staafmixer. Je kunt het vruchtvlees prima invriezen en in de koelkast blijft het 2-3 dagen goed. 

Voor 10-12 personen 
125 g zachte boter
125 g rietsuiker
2 eieren
225 g patentbloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bicarbonaat
¼ tl zout
1 ½ tl gemalen kaneel
1 tl gemalen gember
200 g pompoenpuree
1 tl vanille extract
50 ml melk

  1. Oven op 180°C voorverwarmen en een cakeblik van 25 x 10 cm met bakpapier bekleden. Zorg dat je ongeveer 5 cm bakpapier over de randen laat hangen.
  2. Met behulp van een stand- of handmixer, klop je de boter met de suiker in een kom tot een romig mengsel. Voeg dan de eieren toe en nogmaals goed kloppen.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zout, kaneel en gember over het mengsel van eieren en boter. Spatel alles goed door elkaar. Voeg de pompoenpuree, het vanille extract, de melk en de chocolade toe en spatel dit ook goed door elkaar.
  4. Doe het deeg in de bakvorm en bak het brood 50-60 minuten of tot een satéprikker schoon eruit komt.
  5. Laat het brood in het bakblik op een rooster 10 minuten afkoelen.

Geen opmerkingen: