woensdag 22 december 2010

Muffin Madness!


In de Verenigde Staten zijn we echt dol op muffins. Om de hoek bij waar ik vroeger woonde in New Jersey was er een donutshop waar je op elk moment van de dag terecht kon voor de lekkerste muffins. Toch at ik deze ‘mini-cakejes’ het liefst bij het ontbijt- met een grote coffee-to-go.
Vandaag kan ik niet zonder een vriezer vol muffins. Ze zijn handig als je onverwacht mensen over de vloer krijgt of als je opeens trek hebt in iets meer dan alleen een koekje bij een kopje thee. In deze blog zal je  enkele van mijn favoriete recepten tegenkomen.  Maar eerst, deze heerlijke koffiemuffins met chocola!
Paola’s tips:
*Als je muffins maakt, moet je onthouden dat je het beslag niet al te fanatiek moet roeren. Zorg er alleen voor dat alle ingrediƫnten goed gemengd zijn. Ga je tekeer dan krijg je taaie muffins als resultaat!
*Net zoals met alle gebak, moet je ook een rooster gebruiken om de muffins af te laten koelen. Zo krijgen je muffins een mooi droge onderkant. Dit is vooral belangrijk als je ze in papieren vormpjes bakt, want als je geen geduld hebt en de muffins nog warm probeert te eten (waar ik ook soms schuldig aan ben), zul je zien dat de helft van de muffin aan het papiertje kleeft en dat is natuurlijk zonde van zulke lekkere bakseltjes.
*Als je de muffins in een gewone bakvorm bakt, geen rubberen bakvorm dus, vet de bakvorm goed in met boter en bestuif hem daarna met een beetje bloem. Klop alle overtollige bloem af door de vorm op zijn kop te zetten en een paar keer aan de achterkant te kloppen. Natuurlijk kan je ook een rubberen bakvorm gebruiken, ook al heeft dat niet mijn voorkeur!
*Muffins zijn ideaal voor onderweg. Veel lekkerder, vind ik, dan voorverpakte koekjes of reepjes. 

Koffiemuffins met twee soorten chocola
Een lekkere opkikker op elk moment van de dag! 

Voor 12 muffins 
250 g patentbloem
2 tl bakpoeder
½ tl bicarbonaat
2 el cacaopoeder
75 g witte chocola van een reep, gehakt
75 g pure chocola van een reep, gehakt
100 ml versgezette espresso, gekoeld
100 ml melk
150 g fijne suiker
1 ei
70 ml zonnebloemolie 
  1. Verwarm de oven op 200°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes of vet de muffinvorm in met boter en bestuif hem daarna met bloem. Klop alle overtollige bloem weg.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, bicarbonaat en cacaopoeder in een kom. Voeg de gehakte chocolade toe en roer alles goed door.
  3. In een maatbeker klop je met een garde de espresso, melk, suiker, ei en olie.
  4. Voeg de natte ingrediƫnten aan de droge toe en roer alles met een houten lepel en een lichte hand. Niet te fanatiek roeren!
  5. Verdeel het beslag tussen de bakvormpjes en laat de muffins 15-20 minuten bakken. Op een rooster laten afkoelen.

Geen opmerkingen: